wtorek, 18 stycznia 2011

Zalety stosowania Żywienia Optymalnego

        Żywienie Optymalne to bardzo prosty sposób odżywiania dla całej rodziny. Przechodząc na żywienie optymalne całą rodziną bardzo mocno skraca nam to czas przebywania w kuchni. Posiłki przyrządza się  najczęściej w większych porcjach ze względu na czas ich przygotowania; np. zrobienie gulaszu z serduszek czy nerek to kilka godzin duszenia więc jeżeli poświęcimy trochę czasu w weekend to obiady w tygodniu mamy z głowy.
Podstawowym i najważniejszym składnikiem naszego śniadania są jajka a raczej żółtka, których zjada się na tym żywieniu  większe  ilości.  Forma nie ma tu znaczenia; może być jajecznica, jajka na boczku, jajka na twardo, omlet lub co tylko sobie wymyślimy i na co mamy ochotę. Zauważyłam jednak, że najczęściej są to rzeczy proste i niezabierające dużo czasu.
Potrawy przyrządzane wg. przepisów książki kucharskiej dr Jana Kwaśniewskiego wychodzą przepyszne. Przepisy optymalne to najwyższa  wartość podstawowych składników odżywczych a do tego tłuszcz, który łączy smaki i wyśmienicie poprawia smak każdej potrawy. Sami mogą to przyznać moi goście optymalni i nieoptymalni, którym tak smakuje że na koniec życzą sobie przepis.

Tu mogę zacytować przepis na "Żeberka gotowane zapiekane w keczupie" str. 154 -  po prostu bomba :)
1,5 kg żeberek pokroić na kawałki, włożyć do garnka, podlać wodą i ugotować do miękkości, uzupełniając w miarę potrzeby wygotowaną wodę wrzątkiem.W rondelku wymieszać szklankę keczupu (20 dag), 4 łyżki soku z cytryny (60 ml), 1/2 łyżki musztardy, 3 łyżki masła (6 dag), 3 łyżki smalcu (4,5 dag), szczyptę soli i 2 krople ostrego sosu chili. Obrać i posiekać cebulę (10 dag) oraz ząbek czosnku i dodać do sosu. Sos gotować 20 min na małym ogniu. Żeberka osączyć, posmarować z obu stron przygotowanym sosem, ułożyć na brytfannie kostkami do dołu i zapiec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C, aż zrumienią się na wierzchu. W czasie pieczenia można żeberka ponownie posmarować sosem.
Polecam.

Produkty, które zjadają optymalni są stosunkowo niedrogie ponieważ są uważane za produkty drugiej kategorii a dla mnie są najważniejsze. Produkty które najczęściej goszczą na moim stole to jaja, czarne i białe salcesony, krem z móżdżku (przepyszny), wszystkie podroby, pasztetowe podrobowe, tłusta karkówka, tłuste żółte sery, śmietana 30 i 36% .
Dzięki temu zawsze dobrze się czuje po posiłku. Nie wydaje pieniędzy na lekarzy, lekarstwa i apteki. Natomiast ciągle poszukuję dobrej jakości żywności - bo wtedy wiem co jem.
Dolegliwości lub choroby które nas kiedyś trapiły z biegiem czasu wycofują się a nawet całkowicie potrafią ustąpić. Dlatego tez jaka to radość jak nas nic nie trapi, nie boli.
Następny efekt jaki zauważyłam to bardzo spokojne i nie raptowne posilanie się. Nigdy nie jestem tak głodna jak przed wejściem na ŻO i jem tylko wtedy kiedy jestem głodna. Nie ma tu ograniczeń co do kalorii, pory posiłków. Może to być nawet godz 22 i też nie przeszkadza ponieważ pamiętajcie naszego organizmu nigdy się nie oszuka. Dlatego też jeżeli jest to już późna pora to zjadam tylko troszkę aby zaspokoić pierwszy głód.
Dzięki takiej dbałości o nasz organizm posiadamy bardzo wysoką odporność  i nie łapią nas powszechne grypki, katary i i wszelkiego rodzaju przeziębienia. Co również zauważyłam to to że nie występują u mnie tzw.grypy żołądkowe.
Na koniec mogę dodać że mamy również swoje smakołyki jak np. torty optymalne, lody własnej roboty - dosłownie palce lizać. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz