niedziela, 16 stycznia 2011

Jagoda Acai i przeciwutleniacze w niej zawarte - sposobem na zachowanie młodości

Jagoda Acai zwana także Acai Berry to owoc pochodzący z Amazonii. Rośnie tylko w jednym miejscu - na terenie Ameryki Południowej - w koronach drzew palmowych porastających lasy Amazonii. Owoce jagody Acai wyglądem przypominają owoce winogron. Są niewielkie, okrągłe o fioletowym zabarwieniu. Sam owoc posiada niewiele miąższu, bo zaledwie 15% ale to bardzo skondensowane a reszta stanowi nasiona z których wyrabia się bransoletki.
Brazylijscy indianie z dorzecza Amazonki nazywają palmę Acai "Drzewem Życia". W odległych czasach amazońscy wojownicy pili sok z jagody Acai przed każdą bitwą. Zwiększał on siłę i wytrzymałość oraz dodawał wigoru. Do dnia dzisiejszego mieszkańcy Amazonii dodają jagody Acai do większości potraw mimo, że sa one bez smaku. Twierdzą nawet, że sok z jagody Acai ma magiczna władzę, działa jak afrodyzjak, a owoce palmy Acai nazywają "Wiagrą Amazonii".
Jagoda Acai szybko zdobyła sobie światową sławę legendarnego owocu zdrowia ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), mierzoną w skali ORAC, wynoszą 1027 na jeden gram owocu. Żurawina uważana dotąd za rekordzistkę w wartości ORAC osiąga zaledwie 74 na 1/g. Jagoda Acai słusznie nazywana jest "brazylijską żyłą złota", bowiem jej owoce są naturalnym bogactwem cennych składników. Okazuje się że jej owoce potrafią zdziałać cuda.
W owocu możemy znaleźć bogactwo witamin takie jak: witamina A, B1, B2, PP oraz witamina C i E jako cenne przeciwutleniacze. Jagoda Acai to również źródło 21 pierwiastków: cynk,miedź, żelazo, wapń i fosfor. Zawiera również najdoskonalsze połączenie aminokwasów jak: tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydryna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 9. Jagoda Acai wzmacnia układ odpornościowy, poprawia działanie układu trawiennego i wydalniczego, polepsza koncentrację i jasność umysłu. Jagoda Acai to również lepszy sen i regeneracja sił.
Acai posiada bardzo duży potencjał antyoksydacyjny oraz jest najbogatszym źródłem kwasu ellagowego. Kwas ellagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał antynowotworowy. A co najważniejsze ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA i blokowania enzymów powodujących przerzuty komórek nowotworowych.
Jagoda Acai to cudowny owoc odkryty przez dr Alexandra Schaussa, botanika, który zajmował się badaniem flory Amazonii.
Antyoksydanty odgrywają znaczącą rolę w walce przeciw niszczącej sile wolnych rodników. To właśnie one powodują mikrouszkodzenia, które nie pozwalają prawidłowo funkcjonować organizmowi. Za przyczyna wolnych rodników mamy zmarszczki a nasze włosy i paznokcie są w niezbyt dobrej kondycji. Ponadto wolne rodniki przyczyniają się do pogorszenia naszej pamięci i koncentracji. Zatem tylko przeciwutleniacze mogą pokonać te wolne rodniki. A skoro jagody Acai maja tak dużo antyoksydantów więc jak najbardziej mogą nas chronić przed procesami starzenia się i niszczącymi działaniami wolnych rodników.
Zalet jagody Acai jest tak wiele, że można by tak wymieniać i wymieniać ale warto jednak dodać że owoce Acai regulują poziom cholesterolu, poprawiają wzrok - są wykorzystywane do leczenia jaskry.
Od niedawna też ten jeden z najbardziej cenionych owoców z Brazylii podbija Polskę. Można się nim delektować zakupując butelki soku Monavie. www.martazygadlo.mymonavie.com
W Polsce właściwości jagody Acai zawartej w soku Monavie docenili znani sportowcy. Sok jest tak pyszny, że nic dziwnego, że Brazylijczycy uwielbiają ten owoc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz